Plánované slučování mateřských škol

Vážené kolegyně, kolegové

dovolte, abychom vás oslovili v souvislosti s nedávno zveřejněnou informací o plánovaném slučování mateřských škol, se kterou Asociace předškolního vzdělávání zásadně nesouhlasí. Tento krok vnímáme jako ohrožení samotné existence našich mateřských škol, což by mělo nevratné důsledky pro kvalitu vzdělávání našich nejmenších.

Slučování by mohlo znamenat konec individuálního přístupu, který je základem předškolního vzdělávání, oslabení vazeb mezi mateřskými školami a místními komunitami, a narušení stability a pocitu bezpečí dětí. Kromě toho se obáváme, že by slučování vedlo ke zhoršení podmínek pro inkluzivní vzdělávání a vymazání mnoha unikátních programů, na kterých malé mateřské školy dlouhá léta pracovaly.

Asociace je plná argumentů proti tomuto návrhu, ale potřebujeme doplnit naše stanovisko o konkrétní zkušenosti a pohledy z praxe přímo z vašich mateřských škol. Je klíčové, abychom spojily své síly a společně poskytly co nejvíce příkladů, které podpoří naše stanovisko na plánovaném jednání CZECHA. Tato platforma je jednou z mála příležitostí, kde můžeme být slyšet, a proto potřebujeme vaši pomoc.

Prosíme, abyste do 7. listopadu zaslaly své argumenty a zkušenosti z vaší mateřské školy, které mohu následně zapracovat do společného materiálu. Vaše názory jsou klíčové pro to, aby byly slyšeny hlasy z praxe a nebyla rozhodnutí o budoucnosti mateřských škol činěna bez nás.

Své příspěvky prosím posílejte na adresu karin.fodorova@osu.cz.

Věříme, že společně dokážeme dát jasně najevo, že slučování mateřských škol není správným krokem. Musíme se v této vážné situaci ozvat a chránit to, na čem jsme tak dlouho pracovaly – kvalitní předškolní vzdělávání, které má pro děti zásadní význam.

Děkujeme vám za spolupráci a podporu.


Napsat komentář